Specialisaties

Kinecoach obesitas en diabetici

 Het project kinecoach

is ontwikkeld door Axxon, de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten, in samenspraak met experten en wetenschappers.

Kinecoach is een benaming voor de kinesitherapeut die patiënten begeleidt en coacht, die behoren tot een bepaalde doelgroep binnen de gezondheidszorg. Het is een kwaliteitslabel enkel toegankelijk voor kinesitherapeuten die een opleiding gevolgd hebben en met voldoening geslaagd zijn.

Ik heb een kinecoach-label voor kinderen en volwassenen met obesitas en voor personen met (pre-)diabetes.

Het doel

van deze coaching is samen met jou een haalbaar bewegingsplan uit te schrijven en jou te ondersteunen en te motiveren om het vol te houden. De arts kan jou een voorschrift voor 18x geven. Deze sessies zijn voornamelijk bedoeld voor coaching. Het belangrijkste werk, moet jij zelf thuis doen. De bedoeling is dat je na deze sessies, die gespreid worden over enkele maanden, zonder begeleiding verder kunt.

Uit onderzoek blijkt dat gewoon adviseren door de huisarts om meer te bewegen, om gezonder te eten, om minder te roken, … geen effect heeft. We moeten immers ons gedragspatroon, onze dagelijkse gewoontes wijzigen en dit is niet gemakkelijk. Stel dat je al jaren gewoon bent om elke middag een tas koffie te drinken met een koekje erbij. Als je dat ineens moet laten, vraagt dat wel een aanpassing. We zijn dat patroon gewoon en moeten even wennen als we het anders gaan doen. Dit geldt zo voor heel veel zaken.

Daarom is het aan te bevelen om je te laten bij staan. Samen, jij (als ervaringsdeskundige van jezelf), ik (als bewegingstherapeut) en andere specialisten (diëtist, huisarts, endocrinoloog, …) hebben we een veel grotere kans om te slagen, om jou te brengen tot een gezondere levensstijl.